HTML

Cataluña

Així és la vida a Catalunya....

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • macskagyökér: Hömm... már az egész munkahelyem a Bélán gondolkodik... tiene algo que ver con la vela? :)) (2008.12.11. 15:25) Puente de la Constitución y de la Inmaculada
  • Annita (törölt): Szia Veró! Örülök ennek a blognak, jó tudni, hogy minden rendben van odakinn! Kicsit felhúztam magam a szörnyeteg mallorcai nőn... De ne add fel, van egy barátnőm, aki BCN-ban él, és 3 hónapig tartott neki állást találni. Nem könnyű, de ha tényleg akarod, sikerül :) Az nagyon jó, hogy ennyire jól kijössz a lakótársaddal, nagyon fontos, hogy örömmel menj haza :) Ezek szerint akkor velük töltöd a karácsonyt? Majd küldd el a címedet, ha szere... (2008.12.10. 21:40) Puente de la Constitución y de la Inmaculada
  • macskagyökér: Óóó, hát ez ám a kimerítő válasz! Lobos, manos, Bélas! A Béláról egyelőre csak a Soltész Béla ugrott be, de nem hiszem, hogy ő lenne a megoldás. :)) Még töröm a fejem rajta kicsit. Te meg, ahogy mondod, fíjate! ;) Puszi!! (2008.12.08. 09:52) Macik :)
  • Lady Grey: Szia Vero! Húh, Te már nagyon vágod a külföldiesített magyart! ;) Pusz, A u.i.: nem válaszoltál az emilemre... (2008.12.07. 01:23) Macik :)
  • macskagyökér: Hű, ez mekkora történet a rosszindulatú nőről! Azt hiszem, le kell tennem arról, hogy nem nyaralási céllal utánad menjek... katalánul se tudok, crisis is van :), kénytelen leszek itthon maradni. Macikról még mindig semmi hír (az egy Maximilianót kivéve? ;)) Puszi! (2008.12.02. 14:37) Egy ujabb erdekes het :))
  • Utolsó 20

¡Qué frío!

2008.12.01. 22:23 :: Vero_ LaBruja

Hat ide is megerkezett a hideg……nappal meg elviselheto, mert olyan 12-15 fok van, de miutan lement a nap, mar eleg huvos van, es ejjel, van, amikor mar eleri a 0 fokot!!!! Ez itt eleg hideg. Plane, hogy ugye Barnaban a lakasokban altalaban nincs futes, igy nalunk sincs, csak egy legkondi a nappaliban, azt szoktuk estenkent bekapcsolni, na meg van egy hosugarzo is, de az iszonyat sokat fogyaszt, tehat azt csak nagyon ritkan uzemeljuk be.

Meg jo, hogy van jo meleg paplan!!!!

A furdobe most vettunk egy kisebb radiatort, mert mar kegyetlen hideg volt, plane Onanak…..szegeny jol meg is fazott…….

De a leghidegebb Nata halojaban van, ahol az internetcsatlakozas is van. Ha sokat ulok itt a gep elott, odafagynak az ujjaim a laptophoz….vagy legalabbis neha mar nem erzem oket…..

Nata most akarja a wifis rutert berakatni, de a técnico immar 32 napja nem jon…..

 

Napkozben altalaban fuj a szel, amitol huvosebbnek erezni a levegot, de az eg szep tiszta, es sut a nap!!! A tengerpart meg egyenesen gyonyoru!!!! A szel miatt oriasi hullamok vannak, es mar a gondolattol is beleborzongok, hogy milyen hideg lehet a víz!!!

De ma is, mikor lent jartam a tengerparton, meg voltak, akik furodtek benne!!!

Ime egy-ket kep, ami a tengerparton keszult a Vila Olímpicanal:

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Es ime egy-ket kep az erdekes szobrokrol, amik szinten a Vila Olímpican vannak:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Es itt a varos egyik buszkesege, es egyik "ujdonsult" szimboluma is, a Torre Akbar (hatterben), ami ugye a Plaça de Glòriesen van, de latszik a Vila Olímpicatol is.

Kitalaljatok-e, hogy itt mindenki csak hogy emlegeti? Lehet tippelni!!! :))))))

  

 

 

 

Es itt egy zold villamos, ami egyebkent elvisz egyenesen a Glòriesig, es a .... labanal tesz le. Senki nem hivja Torre Akbarnak.... :))))))))

 

 

 

 

 

 

Visszaterve a técnicora….oktober 31-en rendelte meg Nata a wifis rutert, hogy normalisan tudjunk mindketten netezni, es onnan, ahonnan akarunk, na meg jar hozza valmi extra tv csatornacsomag is, azert kell hogy jojjon a técnico, hogy azt beuzemelje, na meg, hogy a telefondugaszt is atszerelje a nappaliba, mert Ona nem tud rendesen aludni, mivel allandoan ott csorog neki a telefon….azt mondtak, hogy kb 15 nap mulva jon a técnico……hat azota is varjuk a hivasat…..Nata mondta, ha jelentkezne, adjam meg  neki a mobilszamat…..

Ok, egyszer, egy szomabati napon, olyan ebedtajban, tehat 2 es 3 ora kozott, csorog a telefon, es epp egyedul voltam itthon, es beleszol egy bariton, nagyon bugo hangon:

- ¿Está Natalia X Y? (Natalia ott van?)

Mondom:

- ¿De parte de quién? (Ki keresi?)

- Soy Maximiliano….. - vartam egy apellidot vagy valami magyarazatot, hogy kicsoda o, de hat azt nem mondott….csak hallgatott…..

Mondom:

- ¿Sí….y por.....? (aha... es mert....?) (Itt is nagyon gyakran telefonalnak mindenfele teleoperadorak, akik mindig rank akarnak sozni vmit, es hat oket le kell razni. Es mivel Nata teljes nevet mondta, mindket vezeteknevvel, ebbol tudtam, hogy nem valamelyik baratja keresi....) 

- ¡Soy el técnico!….- mondta ezt olyan hangsullyal, mintha abbol, hogy o Maximiliano, tudnom kene, hogy o a técnico.

Mondom, a Nata epp nincs itthon, mert a gyerekkel setal, hivja ot a mobiljan vagy egy ora mulva lesz itthon, es megadtam neki a szamot.

 

Hazajon Nata, es kerdeztem, hogy na, mikor jon a técnico? (Nagyon kivancsi voltam, hogy milyen is ez a Maximiliano eloben…..:) ) Mondja Nata, hogy ¿qué técnico?, mondom, nem hivott? Nem, ot senki nem hivta. Es az itthonin se tobbet…..

Vartunk 1 hetet, semmi. Nata ekkor betelefonal a servicioba, hogy na mi van mar, mire kozoltek, hogy jo, jo, varni kell, olyan 30 nap lesz a beszereles, de hogy a técnico majd telefonal, Nata erre kiakadt, hogy egyszer un tal Maximiliano kereste, es igerte, hogy visszahivja, es azota sem hivja, pedig a mobiljat is tudja.

O, hat ok mobilt nem hivnak, csak otthoni szamot, tehat ne is varja, hogy a mobilon keresik majd.

Ok, hat azota is varjuk a técnico hivasat…..de hat egyikunk sem ul itthon csak azert, hogy a telefont bamulja, hogy mikor csorog, van uzenetrogzito, alapon….de azota sincs semmi. De hivas sem volt, mert ugye a telefon kijelzi, a nemfogadott hivasokat, es a szamok kozott nem volt ismeretlen, tehat a técnico meg nem adott eletjelet magarol…..

Erre penteken bementem a szolgaltatohoz, hogy megtudjunk valamit a rejtelyes técnicorol…..de hat ugye ezt szemelyesen nem lehet am elintezni, csak az x emeltdijas szamon, amit eddig is hivogattunk. Mondom, hogy de nem tortenik semmi.

Erre a srac, hogy ugyan mar, ennek olyan 40 nap az atfutasi ideje….mondom, mar lassan elerjuk a 40 napot. Erre o, ne izguljak, van akinek 3 honapig tartott. Mondom, es mit lehet csinalni a varakozason kivul? (Utalok tetlenul varakozni, szerintem a vilagon az a legrosszabb dolog….na jo, a bizonytalansag utan :) )

Oh, hat ugyanazon a szamon a megfelelo opcional podemos darse de baja. (bontani a szerzodest, felmondani, stb) mondom, igen? remek! Ezt a problemamegoldast!!!!! Erre a srac, hogy de akkor sem jarunk jol, mert minden szolgaltatonal ez lesz……mondom, szuper…..kezdem magam otthon erezni……

Nata mar teljesen kivan, es csak azert nem telefonalgat nekik minden nap, mert emeltdijas a szolgaltato szama.

 

Kepzeljetek, Ona mar tobbszor is kimondta azt, hogy mamá, es kesobb a papá szot is kimondta 3x!!!! Sot, neha mar a iaia (nagyi becezese katalanul) is megy!!!! :))))

Es egy parszor mintha mar azt is mondta volna, hogy szia!!!! Szoval nagyon szepen fejlodik a leanyzo!!!! Es mar par pillanatra labon tud maradni, persze, ha legalabb hatulrol megtamasztjuk, meg egy kicsit oldalrol, mert meg az egyensulya nincs meg teljesen…..de nagyon ugyes kislany!!!! Es a nevetese is egesz mas mostmar….csak sajnos mar rajott arra, hogy a hiszti dolog tok jol mukodik…..es tudja, hogy mit hogy erjen el….szoval nagyon okos kislany!!!! :))))))))

 

A hetvegen volt egy igen erdekes exclusiv partink egy finn boltban. Pep egyik ismerose a bolt tulajdonosa, es o tartott egy elokaracsonyi partit. Eleg nemzetkozire sikeredett, mint ahogy minden itt Barnaban: volt jopar finn, foleg lanyok, 3 katalan, 1 sved, aki felig csilei, plusz 2 francia pasi, es mi harman, ugye 2 magyar lany es Pep.

Szoval igen erdekes kulturalis elmenyben volt reszem. Hat a francia pasikat valtozatlanul nem kedveltem meg…..csak megjobban alatamasztottak az eddigi  tapsztalataimat……

Es hat vegre hallottam finnul beszelni valakit, es en mondom, abszolult nem hasonlit a magyarra!!!! Ok is hallgattak, ahogy mi a Krisztivel magyarul beszelunk, es ok is ugyanerre a kovetkeztetesre jutottak, mint mi, tehat, hogy a magyar abszolult nem hasonlit a finnre. Ezt meg is beszeltuk, es abban maradtunk, hogy max. a nyelvtan es az entonación hasonlit, mert a tobbi abszolult nem. Jo, nyilvan vannak kozos eredetu szavaink, de a sok forraltbor utan mar nem igazan a ket nyelv kozos etimologajan agyaltunk…..

Apropo, hogy ott milyen targyak voltak!!!! Es milyen aron!!!! Nehanyat le is fotoztam, az arukkal egyutt:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Es van forgalma a boltnak eleg rendesen, kulonben nem tudnak kifizetni azt a berleti dijat az Esquerra de l’Eixamplen!!!! Az mar igencsak a "pijo"negyed igyanis!!! (ujgazdag …..)

Hat ennyit a krizisrol!!!!

En biztos, hogy nem vennem meg ezeket a dolgokat, csak a kovetkezo viragmintas kisasztalka tetszett, de hat 960 euro volt!!!! Na meg ez vilagito szonyeg, de sajna ez nem volt elado:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kepzeljetek, a finnek is isznak forralt bort!!!! Nagyon finom volt, bar kicsit mashogy fuszerezik, mint mi. De nekem nagyon izlett, es a gyomberes keksz is. Es rajta volt magyarul is a dobozon, ami itt igen ritkasagszamba megy, hogy valamin magyarul is rajta legyen……

Amikor elmeseltem a Natanak, hogy ittam forralt bort, csak nezett megrokonyodve: uf, vino caliente, uf…… epp csak azt nem tette hozza, hogy uf, ¡qué asco!, szoval elegge elszornyedt a gondolatra, es hiaba magyaraztam neki, hogy az tok finom, nem gyoztem meg. Krisztivel mar gondoltunk arra, hogy csinalunk hazi forralt bort, de nem biztos, hogy minden fuszert megtalalunk….majd meglatjuk…..

 

Apropo, a mult heten csinaltam almas hojaldret, es hat nagyon finom lett!!! (na nem magamat dicserem!!! :))) ) Itt nagyon szeretik az hojaldre osszes valtozatat! Es tok egyszeru: 1 lap hojaldre extendido (hasonlo, mint nalunk a reteslap), rateszunk egy kis natilla de sabor a vainillat (hasonlo, mint nalunk a vaniliaspuding, de nem egeszen ua, mert itt alig van ize es folyekonyabb), es a tetejere alma karikak, fahej es egy kis cukor, de lehet mezzel is, kinek hogy. Es utana az elomelegitett sutoben olyan 180-200 fokon kb 20 percig kell sutni, amig nem lesz dorada (hat ezt nem tom, hogy forditsam le, mondjuk aranybarna) es nagyon-nagyon finom!!!! Es igazabol barmilyen gyumolcsot vagy kremet lehet ra rakni, a legjobb nyilvan con fruta de la temporada. Es mivel most almaszezon van itt, meg banan es narancs, hat en az almat valasztottam, de a heten vmikor majd kiprobalom a bananos verziot is…..

Nata imadja a csokisat eperrel, de hat most sajna nincs eper…..es hat itt a gyomulcskonzervek nem igazan elterjedtek…..max. ananasz es nagyon ritkan oszibarack…….

 

Ettetek mar keksz izu joghurtot???? Hat en igen…..a nalunk is igen elterjedt joghurtmarkat szoktam itt is venni, es altalaban vagy naturt, vagy gyumolcsoset, mert az azucarado (cukrozott) mar nem annyira jon be… es altalaban 8-as csomagot veszek, mikor milyen izkombinacioban…..es hat csak rapillantottam, mikor megvettem, es lattam, hogy van benne macedonia izu, akkor az jo lesz…..(imadom a macedonia izut, bar nem tudom, hogy ez hogy van magyarul, es az izet sem tudnam leirni, de nagyon finom!!!!) es egyik nap kiveszem a hutobol, es elkezdtem enni egyet, meg sem neztem, hogy milyen izu, a szinebol itelve azt hittem, hogy bananos….aztan erzem, hogy hat ez nem banan izu, es megnezem a cimket, amire ra volt irva, hogy yogur de sabor a galleta….igen, keksz izu joghurt!!!! Nem tudom, hogy otthon van-e, en meg nem lattam, de ha van, probaljatok ki!!!! Tenyleg keksz ize van!!!!!

Ja, es az hojaldret is ajanlom mindenkinek!!!!!!

 

Hat mostanra ennyi, mert mar nem erzem az ujjaimat a hidegtol... :))))

Jelentkezem  majd hamarosan! :)))

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása